Alle tiders Nysted betyder, at de nedenstående tekster og billeder handler om Nysted og omegn gennem hele historien, så vidt vi har fundet noget.
Hvis vi har overset noget eller lavet fejl her på siden, vil vi gerne have besked.
Det er mindre end 20.000 år siden at plante- og dyrelivet genindtog Nysted og omegn efter den seneste istid, Weichsel-istiden, som da havde varet i 100.000 år. Se en gennemgang af Lolland-Falster og Sydsjællands geologi udgivet af Amtet i 2000 (PDF) indeholder hele amtet
For ca. 1100 år siden rejste Åse en mindesten over sin søn Toke i nærheden af Bregninge Kirke (der ikke var bygget endnu). I 1652 blev den flyttet til Nysted, hvor den lå på havnen til 1815. Så blev den sejlet til København, og nu kan den ses på Nationalmuseet i København. Men i 2017 lykkedes det for NOF (Nysted og Omegns Fællesråd) at skaffe penge og opbakning til at fremstille en kopi, som nu står ved kirken.
Her på egnen har der gennem tiderne mest været 10 sogne. Et sogn var fra starten et område, hvorfra folk søgte til de samme steder for at afgøre sager, gå i kirke, feste osv. Allerede midt i 1000-tallet var sognegrænserne på plads.
Ca. 1286 blev der bygget et kloster til franciskanermunke på en bakke lige øst for Nysted. Efter alt at dømme var det en traditionel firefløjet bygning med en kirke som den ene fløj og en gård med buegange i midten. Den blev nedrevet i årene efter 1538, men så sent som ca. 1810 var der synlige rester af fundamenterne.
Her kan man læse en artikel i "Illustreret Tidende" 1906 om kong Frederiks besøg og de indskrifter, der i den anledning blev malet på væggen i riddersalen og stadig finedes. Forfatteren er Søren Skouboe, der var født i Nysted 1852.
Den første systematiske beskrivelse af det danske kongerige blev påbegyndt i 1767 af historiker og præst Erik Pontoppidan. Han nåede dog ikke at udgive det samlede værk inden han døde, men det blev færdiggjort af andre.
Postrevisor Ejler Hagerup Tregder, der i sit arbejde rejste rundt i det hele konge- og hertugrige for at kontrollere postmestrenes regnskaber, benyttede sig af sin derved indhentede viden, til at skrive rejseførere. Danmarks første turistbog. (måske?)
Et indlæg i "Illustreret Tidende" om digteren og lægen Emil Aarestrup, der boede i Nysted i 11 år. Forfatteren er Søren Skouboe, der var født i Nysted i 1852.
Greve Frederik Christian Rabens brasilianske herbarium indeholdt omtrent 24.000 planter, hvoraf mange dog var dubletter. Det er sandsynligt, at Raben sendte sine plantesamlinger hjem til Ålholm, inden han døde i Brasilien i 1838.
eller
læs om mindesmærket på Ålholm Parkvej med en tekst på latin (oversat til dansk)
I årene1776-1872 udkom forskellige bøger med omfattende beskrivelser af Lolland og Falster. Her kan ses de dele af de seneste udgaver, der handler om Nysted og omegn.
Georg Lütken, der var læge i Nysted fra 1866-1874, skrev i 1903 på opfordring af C.A. Hansen sine erindringer om tiden i Nysted.
I "de gode gamle dage" var man også beskæftiget med fiduser, narrestreger og lovovertrædelser.
1828-1867 var Jens Schwensen byfoged i Nysted, Hans familie var talrig i byen, og han barnebarn Aage Schwensen har skrevet en beretning om sin barndom i Nysted.
Byjorden var til huse og markjorden var til landbrug. Og det hele var forbeholdt byens egne borgere indtil ca. 1855. Før den tid var der nærmest ingen huse mod syd og øst for Nysted, før man nåede til Vantore.
Vi nærmer os moderne tider. Den spirende turisme skaber et marked for bøger om "spændende" egne og byer. Nysted rådhustorv hører nok ikke til de mest interessante steder.
Denne gang handler artiklen om Nysteds historie, muligheder og problemer. Den er skrevet af byens eneste æresborger, C.A. Hansen.
Af alle steder i Danmark var Nysted den ene endestation for landets første omnibusrute, som i ca. 3 år fragtede mennesker mellem Nysted og Nykøbing. Historien kan for tiden kun læses i arkivets årsskrift fra 2023
I anledning af Nysteds 500 års jubilæum som købstad i 1909 skrev C.A.Hansen en kort udgave af byens historie.
I 1910 stod jernbanen til Nykøbing færdig. Det var resultatet af mange års kamp og frem til midten af 1950'erne også en succeshistorie.
Læs en kort historie her. Bemærk at siden indholder henvisninger, som måske ikke virker mere.
Kort beskrivelse af Nysteds historie og erhvervslivets tilstand i 1918 med et optimistisk tillæg fra 1980.
Helt tilbage fra 1801 kender men til sæljagt på Rødsand. Jagten ophørte først i 1960, da brødrene Niels og Alfred Landt opgav erhvervet.
I 1924 blev Karlslund, en stump skov lidt syd for Døllefjelde, fredet og siden har den ligget urørt hen i 100 år. Skoven ejes af Døllefjelde Kirke, og det er lovligt at gå frit rundt i den i henhold til reglerne i Naturbeskyttelsesloven. Efter udvidelsen af den nærliggende jernbane ligger lunden ud til en blind vej uden direkte forbindelse til Døllefjelde.
Danmarksbeskrivelse fra 1931, der opregner byens og landsognenes historie, virksomheder og honoratiores.
Frants Landt, der fødtes i Nysted 1885, gjorde sig i gældende som marinemaler og maler af skibsportrætter fra sidst i 1920'erne og var samtidig lods på Øresund.
En kort beretning om Vantore Håndboldklub, der i tiden 1950-1975 havde stor succes.
En overgang havde enhver by med respekt for sig selv en eller flere sange, der fremhævede dens gode sider.
Her er en af sangene: Enhver, der bor i Nysted,
og herunder kan man høre et vers af melodien.
Nysted Valsen - Tekst, er forfattet og komponeret af Knud Harwitz.
Her er en film på You-Tube hvor sangen bliver sunget på havnen.
Der er også lavet mindst 2 sange om Kettinge. Dem kan man se her på Kettinge Bylavs netsted.
Og her kan man så finde en større mængde sange, der priser vores lokale samfund. De fleste kan dog ikke læses her, så man må henvende sig til arkivet for at se teksterne.
Maleren og billedhuggeren Erik Bischoff (1914-1995) boede i Nysted hele livet først som arving til sin faders garveri og siden som fri kunstner.
Rådhuset i Nysted har ændret sig kraftigt gennem 5-600 år, både i placering , størrelse og betydning.
I 2005 udgav det daværende Storstrøms Amt et skrift om "24 kulturmiljøer i amtet". En af artiklerne handlede om Nysted.
Et større værk om en lang række indgribende ændringer i den bestående natur gennem flere hundrede år. To af de omtalte projekter blev udført på i Nysted og omegn: